Verkeersregels op Mallorca

Je hebt een mooie auto gehuurd op Mallorca en nu wil je het eiland gaan verkennen! Mallorca heeft een mooi wegennet met duidelijke verkeersborden en goed aangelegde wegen. Hieronder hebben we omschreven met welke verkeersregels op Mallorca je rekening moet houden en wat de uitzonderingen zijn op de Nederlandse regels;

Algemeen

Er worden op Mallorca internationale verkeersborden en tekens gebruikt. Er zijn echter een paar belangrijke uitzonderingen op de verkeersregels die je moet weten;

  • Openbaar vervoer heeft -tenzij anders aangegeven- voorrang op gelijkwaardige wegen en kruisingen. Ook als het van links komt!
  • Op bergwegen bent u verplicht om te claxonneren op plekken waar de weg onoverzichtelijk is. Je geeft een korte toeter om aan te geven dat je eraan komt!
  • Het driehoekige bord (geel en met rode randen) met ‘Ceda el Paso’ betekent; “Voorrang verlenen”.
  • Mobiel bellen is uitsluitend toegestaan met carkit. Een koptelefoon is niet toegestaan.
  • Het is voor particulieren niet toegestaan om een auto te slepen. Wacht dus rustig op de wegsleepdienst.

Verder rijden de bewoners van Mallorca over het algemeen wat agressiever en roekelozer dan in Nederland. Verder wordt het gebruik van de richtingaanwijzer regelmatig vergeten. Aan te raden is om een defensieve rijstijl aan te nemen om ongelukken met uw huurauto te voorkomen.

Snelheid op Mallorca

Binnen de bebouwde kom geldt een maximale snelheid van 50 km/u. Voor bromfietsen geldt een snelheid van 40 km/u. Buiten de bebouwd kom mag u 90km/u en op wegen met twee wegstroken (in 1 rijrichting)  is de maximale snelheid 100km/u. Op de snelweg is de maximale snelheid 120km/u tenzij anders aangegeven.

Alcohol

Drinken en rijden wordt streng ontmoedigd op Mallorca. Bij meer dan 0,5 promille in uw bloed mag u geen voertuig meer besturen. Gemiddeld zijn dit 1-2 consumpties, maar het is beter om helemaal niet te drinken als u moet rijden. De politie van Mallorca treedt streng op en de boetes zijn fors.

Pech of een botsing

Als u met pech komt te staan, dan kunt u zelf inschatten hoe gevaarlijk de situatie is. Als u op een gevaarlijk punt staat dan kunt u het beste direct 112 bellen om snel de politie op de hoogte te brengen. In minder dringende situaties kunt u het beste contact opnemen met de autoverhuurder. Deze hebben vaak zelf een sleepdienst of kunnen hulp voor u regelen.

Bij een botsing geldt hetzelfde; In dringende, gevaarlijke of levensbedreigende situaties belt u 112 om de politie en hulpdiensten te informeren. Bij blikschade kunt u een Europees schadeformulier invullen. Noteer zoveel mogelijk informatie en maak indien gewenst ook foto’s van de situaties en de voertuigen. In sommige gevallen neemt de politie de auto’s in beslag en worden de chauffeurs gearresteerd totdat er precies duidelijk is hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Informeer in dit geval direct uw familie en/of reisverzekering.

Zo ziet u; De verkeersregels op Mallorca verschillen niet heel veel van Nederland. Met enige ervaring in het Nederlandse verkeer, kunt u prima uit de voeten op Mallorca. Veel plezier met het eiland verkennen!

Geen commentaar mogelijk