Klimaat Mallorca

Het klimaat Mallorca is typisch mediterraan; gemiddeld zachte temperaturen en seizoensgebonden regenval. De zomer is vaak heet en droog. De zee reguleert het klimaat op Mallorca en dit zorgt ervoor dat de seizoensuitersten zoals we die kennen op het vaste land niet zo’n grote rol spelen. Dit zorgt voor het unieke klimaat, dat uitstekend geschikt is voor liefhebbers van zonnige zomers en milde winters op Mallorca.

Neerslag

De jaarlijkse regenval varieert over het eiland, maar gaat van 350mm in het zuiden tot 1500mm in de hogere gedeelten van het eiland. Op het grootste gedeelte van het eiland valt gemiddeld 450 tot 650mm per jaar. 40% van de regen valt in de herfst, tussen september en november. 25% valt in de winter en lente van december tot mei en van juni tot augustus valt er slechts 10% van de jaarlijkse regen. De neerslag op Mallorca staat bekend om zijn grote uitersten; de ene keer is het kurkdroog op het eiland. De andere keer vallen er plotseling flinke regenbuien.

Temperatuur

Met uitzondering van de bergen is de gemiddele jaarlijkse temperatuur op Mallorca 16ºC, met een zomergemiddelde van 29 tot 31ºC en een wintergemiddelde van 5 tot 9ºC. Het komt echter ook zeker voor dat de temperatuur ‘s zomers richting de 40ºC gaat en s’ winters onder het vriespunt. Gemiddeld spreekt men van een zonnig klimaat Mallorca.

Water

Mallorca’s fysieke geografie wordt gevormd door de zee. Die diep, kalm en relatief warm is met oppervlakte temperaturen van rond de 26ºC in augustus. s’ Winters komt de temperatuur gemiddeld niet onder de 14ºC. Het klimaat en de geografie van Mallorca zorgen ervoor dat het een van de weinige plekken is ter wereld waar de zee temperatuur nooit onder de 13ºC komt.

Wind

Mallorca’s zee wind noemt men de Embat. Het is een lokale wind die gevormd wordt door het opwarmen van het eiland in contrast met de stabiele zee temperatuur. De warme lucht boven het land stijgt op en trekt de koelere wind van de zee richting het land. Dit zorgt voor een heerlijke verkoelende bries in de zomer (mits er geen andere winden staan).

Zoekt u meer informatie over het weer op Mallorca?

klimaat-mallorca-zonneschijnklimaat-mallorca-neerslag

Geen commentaar mogelijk